Elefánt koncert, vendég egy5egy
2024. 04. 26. 19:00
»
Pinkers + Küszöb
2024. 05. 17. 19:00
»
« vissza

DobogóKő együttes műsora

@ 2009. május. 06. 19:00

  Infó
  
A Pilis-hegységben található Dobogókő a Kárpát-medence egyik szakrális központja. A 2001-ben alakult Dobogó Kő együttes tagjai valamennyien itt élnek.

Állítják, hogy a zenekart a Föld mélyéből kiáramló erők hozták létre, valamint az a szándék, hogy a zene és a költészet nyelvén ők is nyilvánvalóvá tegyék elkötelezettségüket. Kompozícióik, feldolgozásaik a magyar népzene szilárd talaján állnak.

A nemzeti oldalon nem is népzenei hagyományaink hangzatos felemlegetésében volt idáig a hiba, hanem az alap valóságos megismerésében. Kodály és Bartók szellemisége, valamint a korparancs éppen ezt követeli minden magyar muzsikustól, művésztől, olvasható honlapjuk bemutatkozó szövegében.

A Dobogó Kő együttes tehát nemcsak a míves szórakoztatást, de a tanítást is céljának tekinti. Magyarság vagy európaiság? – teszik fel a kérdést, majd Kodály Zoltánnal válaszolnak rá: „Egyik kezünket még a nogaj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat? Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hánykódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld? Feladatnak elég volna újabb ezer évre.”


  A belépés díjtalan!