Elefánt koncert, vendég egy5egy
2024. 04. 26. 19:00
»
Pinkers + Küszöb
2024. 05. 17. 19:00
»
« vissza

Jamie Winchester lemezbemutató koncert + Propeller Band + SnakeBite + Rock buli Dj Resident

@ 2009. november. 20. 21:00

  Infó
  

www.jamiewinchester.hu
www.propellerband.hu

A legtöbb zenei stílusban népszerű alkotó, az ír származású Jamie Winchester nevét nemcsak Hrutka Róberttel közös formációjából, hanem számos lemezborítóról ismerhetjük, a kilencvenes évek óta a legnagyobb sztárjaink – Koncz Zsuzsa, Pierrot, Gerendás Péter, Ákos, Rúzsa Magdi, Schmidt Vera, Für Anikó – nélkülözhetetlen háttérembere volt.

A gitáros, énekes, dalszerző a kilencvenes évek elején játszott a KFT együttessel, majd egy orosz népi kórussal megalapította a Baba Yaga-t. A KFT-s Bornai Tibor vette be Koncz Zsuzsa zenekarába. Ezt követően dolgozott Révész Sándorral (Piramis), Pierrot-val, Gerendás Péterrel, Nyers együttessel. Jött a Patika, Orsi, a Mester és Tanítványai, Kid. 1995-96 körül Jamie berobbant a Tátrai Bandbe is. Dolgozott a Black Out lemezein, a Perfect Name-mel, a Jazz+Az-zal, Lerch Istvánnal, Tolcsvay Lászlóval, a Rémember zenekarral az Egyszercsak együttessel, Szilárddal, Ákossal. Máig tagja a Magyar Atomnak, kiváló albumokat készített a Boom Boom zenekarral.

Jamie Winchester és Hrutka Róbert 2001-ben talált egymásra, a sikergyáros zeneszerzők nyolc év alatt négy stúdióalbumot (It’s Your Life, Last One Out…, Hole, The Trouble You’re In), egy dupla live CD-t és egy DVD-t (Wood & Strings) készítettek, a lemezeken szereplő dalokból számos sláger született. Jamie ez idő alatt is nagyon sok előadóval, zenekarral dolgozott együtt, említsük csak az Anna & the Barbiest, Kovácsovics Fruzsinát, Rúzsa Magdit, a V'Moto Rock-t, Roy&Ádámot, Für Anikót vagy Schmidt Verát.

Jamie Winchester 2009-ben új zenekarával elkészítette „protest rock“ albumát The Cracks are Showing (Látszanak a repedések) címmel, amely a művész első szólólemeze, ráadásul a művész a CD összes dalát egyedüli szerzőként jegyzi.

„Nagyon termékeny volt az elmúlt nyolc évem, amikor Hrutka Róberttel játszottam együtt. Sikeresek voltunk, mégis éreztem, eljött a váltás ideje, és más irányba kell lépnem. Megértett bennem egy szólóalbum elkészítésének gondolata, logikus és természetes lépésnek tűnt, hogy készítsek egy önálló lemezt” - mondta az északír születésű 39 éves énekes, gitáros, zeneszerző, Jamie Winchester. „Sohasem zavart, hogy az elmúlt években sokan háttéremberként tartották nyilván. Nekem mindig csak egyetlen szempont létezett: a zene szeretete. Most sem célom, hogy kizárólag egy dologgal foglalkozzam, mindig is kerestem az új irányokat, az új kihívásokat. Sőt, nem is érezném magam jól, ha csak egy projektre kellene koncentrálnom”- mondta Jamie.

Jamie Winchester, aki számos rangos szerzői elismerés birtokosa (eMeRTON, Artisjus, Jakab Líra díjak)* *úgy* *érezte, a hangos, olykor punkos gitártémáknak kell a hátukon vinniük a dalokat./ /A lemez Jamie és Moldvai Márk (ex-Neo, Mitsoura) közös munkája. Mint azt a művész elmondta: Moldvai Márkkal végighallgatták a dalkezdeményeket és kiválogatták a legjobb 13-at, majd hagyták, hogy a dalok önmagukat formálják, ehhez igazították a hangszerelést. A The Cracks are Showing című bemutatkozó album hangzását tekintve a Jamie Winchestertől megszokott élőhangszer-centrikus-, és a Moldvai Márktól ismert elektronikus világ keveréke. A különböző hangszerek, hangok és effektek organikusan illeszkednek egymáshoz, úgy, hogy a dalok mondanivalója kerüljön fókuszba.

A címadó dal, a The Cracks are Showing sorai többértelmű mondanivalóval szolgálnak a rajongóknak. „What’s up, what’s up? The games are open/So let’s just save all the banks, and keep on hoping” (Mi újság? Nyitott minden játék/Mentsük hát meg a bankokat, és reménykedjünk tovább) – hangzik el a dalban. Jamie Winchester szerint ezek a sorok nemcsak a gazdasági válságra utalnak, hanem leginkább arra hívják fel a figyelmet, hogy világban egy általános erkölcsi, társadalmi, emberi krízis uralkodik.

„Komoly kétségeim vannak afelől, hogy egy popénekes a dalaival képes-e változásokat elérni, de mégis úgy éreztem, hozzá kell szólnom a dolgokhoz" - fogalmazott Jamie Winchester.

Az album rendkívül sokszínű és formabontó lett, ugyanakkor a főhős eddigi húszéves pályafutásának hangzásvilága is érezhető a lemezen. A Nothing Nice című dalon érezhető a Led Zeppelin Jamie-re gyakorolt hatása, a Nuffayou című nóta pedig kifejezetten neo-punkos, illik az* *izgalmas, eklektikus XXI. századi rocklemez koncepciójába, akárcsak a The King Must Fall című bio romantikus ballada.

Jamie Winchester és zenekara a koncerteken az új lemez dalait játssza, mindössze három dalt vettek fel a repertoárba a Jamie-Robi korszak slágereiől. A négytagú bandában a Jamie mellett maradt a Jamie-Robi zenekar összeszokott ritmusszekciója, Giret Gábor basszusgitáros és Kottler Ákos dobos. Az új gitáros, Pásztor Sámuel (Simi) az Anna and the Barbiesból érkezett. A zenekart a rajongók havonta egyszer garantáltan hallhatják Budapesten, méghozzá a bejáratott helyszínen, a Gödör Klubban. A zenészek emellett járják az országot az új albummal. Jamie fellép a Tátrai Tibor gitáros bandájával, a Magyar Atommal, és állandó közreműködő a Quimby-ből ismert Balanyi Szilárd koncertjein is.

 

"Jamie és a Propeller Band között az utóbbi időben nagyon jó barátság szövődött. A Propis fiúknak segített az első nagylemezük címadó dalát összerakni a stúdióban, amely mára igazi közönségkedvenc lett. A Propeller Band tehát nem csak a Petőfin játszott slágerüket, a "Nem beszél"-t adják elő, hanem a Jamie-vel közös "Másra gondolok"-at. UTÓBBIT EZÚTTAL ÉLŐBEN IS KÖZÖSEN JAMIE-VEL! www.propellerband.hu"