Filmklub

A palotakerti BKV pihenőből transzformálódott Trafo Clubba beköltözött a celluloid szalag 100 éves misztériuma. Filmklub indult „A Mi Mozink"elnevezéssel.
A szellemiségében is újat hozó mozi a „Trafo Család", a 28-as Körzet Szabadidős, Sportegyesület tagjainak, és lelkes filmbarátok összefogásának eredménye. Itt minden kellék, vetítőgéptől a vászonig az ország különböző bezárt filmszínházaiból érkezett. Külön figyelmet érdemel az a 40 darab szék, melyeket még a nagy háború előtt kezdtek koptatni a Zeneakadémián, hogy utolsó állomásként megérkezzenek Gödöllőre.
A „nagy" moziktól eltérően A Mi Mozink műsorstruktúrájában nincs helye az egyoldalúságnak. Itt ugyanis nem a gyártó-ország szerint történik a filmek válogatása. Ez alól csak a magyar film kivétel, hiszen az új filmklub célja, hogy minden arra érdemes magyar alkotás a közönség számára is elérhetővé váljék. Az egyoldalúságnak nemet mond abban a vonatkozásban is, hogy a „forgalmazói rendszer alatti", azaz filmforgalmazásból kimaradt filmek szintén rendszeresen megjelennek A Mi Mozink vásznán. Március végén műsorra tűzött válogatás a 32. Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjeiből, szinte kizárólag ilyen filmeket tartalmaz, hiszen eddig csak Meskó Zsolt kísérőfilmje a Fehér Alsó került a mozikba. Az olyan gyöngyszemeket, mint Kocsis Ágnes, Szortírozott levelek, – az „itt- és elfelejtett" emberek világát megindítóan bemutató szürreális alkotását, vagy Mundruczó Kornél által rendezett, gödöllői helyszíneken forgatott, legjobb rövidfilm díjával jutalmazott Aftát, még sosem láthatta a nagyközönség. Úgyhogy, ha bárki kíváncsi, hogyan fest városunk, gödöllői szemmel nézve a filmvásznon, akkor irány a Trafo. Annál is inkább, mivel a vetítés után közönségtalálkozó keretében találkozhatunk a filmek éppen ráérő alkotóival. Hiszen mit ér a film, ha nem beszélünk róla, és mit érhet, ha az alkotókkal vitathatjuk meg a látottakat. A Trafo Clubban, A Mi Mozink vetítőteremből kijövet, mindenki helyben szőheti tovább a film szálait, sőt havonta akár többször az alkotókkal együtt teheti mindezt. Tímár Péterrel a Vakvagányok rendezőjével és Matatek Judittal a film főszereplőjével március 27-én cserélhet bárki gondolatot a látottakról a vetítést követően.
De ki mozija, „A Mi Mozink"? Minden filmbarát és mozgókép-kedvelő magának érezheti a többes számot, aki szereti a közönségbarát művészfilmeket, azaz a művész igényességgel megformált és kidolgozott, ám egyben szórakoztató filmeket. A szórakoztató jelző magyarázatra szorul, hiszen szó sincs arról, hogy az újonnan indult filmklub repertoárjában csupán vígjátékok kapnának helyet. Sőt a Trafoban a fikciós filmeken túl a dokumentumfilmek is ugyanolyan létjogosultságot élveznek. A szórakozató jelző tehát az érthető és értelmezhető filmek szinonimája.
A Mi Mozink igazi „hétköznapi mozi", ugyanis itt egy pesti mozi helyárért akár minden hétköznap mozizhatunk, a 300 forintos jegyárral. A kedden, szerdán, és csütörtökön, esti hét órás kezdéssel tartott filmvetítések között szerepelnek majd joglejárat előtti, továbbá nézői kívánságra műsorra tűzött filmek egyaránt. Mindez azért, hogy A Mi mozink a „Te mozid" legyen!