Zenészkocsmák
Trafo Club

Gödöllő – Palotakert


Vigyázat! Nagyfeszültség!!!

Nemrég ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját Kelet-Magyarország egyik legkedveltebb klubja. Pesttől 30 km-re hétről-hétre országos jelentőségű minifesztiválokkal, nemzetközi koncertekkel, közönségbarát művészfilmekkel várják a látogatókat. Pecze Péter klubvezető a Balaton-Vidámpark Mind 1 bulin mesélt olvasóinknak.
- Adott egy 400 fős bejáratott koncertterem, söröző biliárddal, darts-al, csocsóval. Kerthelyiség, filmklub, idejáró törzsközönséggel. Mi a legmarkánsabb, legfontosabb vonás arculatotokban?
- Mindenképp az élőzene, és a tény, hogy az ország minden tájáról érkeznek hozzánk zenekarok, s persze a közönségük is. Vonattal, HÉV-vel, hátizsákkal…
- Van egy bosszantó momentum az életetekben. Rendre magyarázkodni kell, hogy nem vagytok azonosak a budapesti Trafó Kortárs Művészetek házával. Mi a névazonosság története?
- Mindkét „intézmény" egy volt tarfóházban működik. A miénk egész pontosan egy akkumulátor-tároló helyiség a sínek mellett. Mi 1995-ben kereszteltük el a helyet, a pesti három évvel később. Nem pontosan ugyanaz a két elnevezés, de amikor valaki csak az elejét olvassa el, abból adódnak tévedések. Volt már úgy, hogy aki oda indult, hozzánk jött, vagy a mi programjainkat keresték azon a helyszínen.
- Hányan működtetitek a klubot?
- Öcsémmel napi 24 órát ott vagyunk, de besegítenek a szüleim, a barátnők, sőt az unokatestvérek is.
- Neked mi a legfontosabb ebben az életformában?
- Összehozni olyan produkciókat, ami tetszik az embereknek. Látni az örömöt az idelátogatók arcán.
- Nemrég szűnt meg a klubélet az Agrártudományi Egyetemen. A városból is szívesen járnak hozzátok. Tulajdonképpen kikből áll a Trafo törzsközönsége?
- Abszolút vegyes, ha a korosztályi összetételt nézzük. A tiniktől kezdve a 30-asokig. Az egyetemisták főleg a szerdai napon jönnek hozzánk.
- Az élőzene szempontjából péntekenként az alternatívtól az extrém metálig terjedő rock-é a terep. Említs légy szíves néhány nagyágyút, akire szívesen gondoltok.
- Tankcsapda, Kispál és a Borz, Quimby, Heaven Street 7, Auróra, Junkies, VHK és sokan mások.
- Van-e banda aki „tőletek indult"?
- A Fresh Fabrik sokáig szinte házizenekarunk volt. Azóta három albummal és „Arany Zsiráfokkal" bírnak.
- Mostanság van-e ilyen előadótok?
- A Zoli Band (USA). Az énekesük egy magyar származású Los Angeles-i srác. Az idei Szigeten a nagyszínpadon lépnek fel…
- Stíluskísérletként nagyon sikeres és kitartó nálatok a hardcore, a punk, vagy újabban a rockabilly jelenléte. Mesélnél ezekről is?
- Anno 96-ban egy koncertbeszámolót olvastam szombathelyi hardcore zenekarokról. Meghívtam őket, és meglepetésemre telt házat produkáltak. A mozgalom filozófiája is nagyon szimpatikus. A „kemény mag" nem fogyaszt alkoholt, kábítószert. Nem dohányzik, sőt felebarátja nőjét sem „kívánja el"… A rockabilly egy új „őrület" a Trafoban. Egyenlőre a Rockin Rockcats, a Mr. Bársonyhang és a Holdfény varázslói, valamint a Kentucky trió tart felejthetetlen partykat nálunk.
- Azért akadnak szélsőségek… Hol húzzátok meg a határt?
- Nem politizálunk. Sem a túlságosan „jobbos", sem a túlságosan „balos" zenekarokat nem léptetjük fel.
- Egyéni vonás, hogy sok „alulról szerveződő" koncert jön létre nálatok.
- Néhány barátunk előszeretettel követi az Európába látogató klubbandák honlapjait. Ha befér az időpont, közösen megteremtjük a fellépés lehetőségét.
- ???
- Így „keveredett" hozzánk a Czosnek (PL). ők a legmenőbb lengyel punk-csoport, vagy a két Amerikai hardcore csapat: a Shutdown és a Vision.
- Szombatonként a funky-tól az elektronikus pop-ig terjed a kínálat.
- DJ Benham és vendége forgat gépzenét, kizárólag olyan előadóktól, akik saját kezűleg és hangszerek segítségével állítják elő produktumaikat.
- Kulturális mazsolák?
- Premier előtt mutattuk be például Szőke András Tündérdomb című moziját, amit már akkor megszereztünk, amikor még nem volt forgalmazója. Otthonra találtak nálunk a színjátazók is. Legutóbb a Gödöllői Körszínpad „Lecsapunk a kislapáttal" című előadása volt látható – nagy sikerrel.
- Van olyan este, hogy akár öt-hat fellépő is játszik nálatok.
- Sok arra érdemes, kevésbé ismert előadó van, akik egyelőre nem tudják megtölteni a klubot. Ha többen összefognak egész jó nézőszámot tudnak elérni.
- Mennyire „népszerű" dolog rock-klubot üzemeltetni egy kertvárosi HÉV-megállóban?
- Előfordul, hogy a környékbeliek támadásba lendülnek, de időről-időre megegyezünk velük, hogy kell ez a dolog a fiataloknak.
- Mi az, ami álmodban se jöjjön elő?
- A „legkeményebb" történet a Mikrofon-party című rap-találkozó volt, ahol a résztvevők gondolataikat graffitty-k formájában is rögzítették. Szépen kidekorálták a megállót és a szerelvényeket filccel, spray-vel. Én pedig takarítottam utánuk….

Bakos István